La presó del vel 

dissabte, 4 / setembre / 2010 13:20:52
Valorar Aquest Contingut (0) Vots.

 

 

El govern francès ha decidit prohibir el vel totalment burca o niqab-a les dones en els llocs públics com escoles, centres de salut o institucions. La dreta francesa suggereix que es prohibeixi també als carrers, de manera que el vel islàmic quedés restringit a la vida privada.

Crec que el fet que la dona es presenti en públic, tapada del cap als peus mentre que l'home va tan campante com vol, no és un fet merament cultural sinó una repressió pública de la imatge de la dona, que ha de veure, no amb el respecte, com alguns fonamentalistes prediquen, sinó amb una atàvica i mal dissimulada misogínia transmesa de generació en generació fins convertir-la en "norma" de vida.

En estats laics com el francès i l'espanyol, així com en tots els d'Occident, s'ha arribat a la igualtat de deures i drets d'homes i dones després d'una àrdua travessia del desert darrere dels drets humans, i aquest èxit, que no és cap minúcia, no pot ser vulnerat per cap pretext religiós o cultural. Occident, amb totes les seves faltes i imperfeccions és el lloc on els valors de la Il.lustració s'han plasmat d'una manera definitiva sense possible marxa enrere, i el fenomen de la immigració, d'altra banda imparable, no pot canviar aquesta qüestió bàsica.

El problema de la integració dels immigrants a Occident és i serà, durant molt de temps-potser dues generacions-el canvi d'algunes costums de les seves arrels en benefici de la llibertat, la igualtat i la fraternitat, això, entre homes i dones, i entre una generació i una altra. El camí de la conquesta de les llibertats està ple de desencontres i malentesos, però caldrà treballar amb això de manera contínua, sense deixar-se angoixar per cap col.lectiu, sigui quin sigui el seu origen. Es tracta d'avançar en l'assumpció de llibertats i pagar els preus que això comporta. I la gran carta magna per a això ha de ser la Declaració dels Drets Humans de les Nacions Unides, no hi pot haver una altra alternativa ni tan sols interpretacions al marge.

Els costums que vagin contra aquests drets han de ser eradicades perquè només són subterfugis per categoritzar a les persones i així suspendre la igualtat. Potser, en aquesta qüestió del vel per a les dones, s'hauria de fer una consulta tan sols a les dones, potser algunes ho acceptarien per por a les represàlies, però moltes s'oposarien directament a utilitzar-lo.  


Remei Margarit

re: La presó del vel

dimecres, 8 / setembre / 2010 17:50:19 unknown

No ho veig clar


re: La presó del vel

dissabte, 4 / setembre / 2010 13:27:26 Admin

Hi estic d'acord


Aquesta entrada no permet comentaris.